Czy siedząc w pubie zastanawiałeś się kiedykolwiek co jest nie tak z twoim piwem? Dlaczego tak szybko się odgazowuje? Czemu w smaku jest jakieś inne? Czy piwo jest rozcieńczane?
Czy piwo w pubie jest rozcieńczone?
Na samym początku zajmijmy się tematem rozcieńczania piwa. Do pubu dostarczane jest piwo w kegach, czyli metalowych beczkach, które podłączane są do nalewaka. Nie można ich otworzyć, więc niemożliwe by dolewano do niego wody. Trzeba zresztą zauważyć, że każde kombinowanie przy piwie jest zauważalne. Producenci w umowach mają zawsze klauzurę o zakazie rozcieńczania, co grozi wysokimi karami pieniężnymi. Za to drinki są nagminnie rozcieńczane, zwłaszcza w klubach i bardzo ciężko udowodnić to barmanowi.
Kupując w butelce bądź wybierać wyłącznie sprawdzone miejsca. Po prostu. Lokale zazwyczaj posiadają w ofercie piwo butelkowe w tej samej cenie co z nalewaka, bądź minimalnie droższe.
Smacznego ;)
Źródło:
browary-polskie.pl
forumarchiwum.gry-online.pl/
pytamy.pl
goldenline.pl
/carlsbergpolska.p
Czy piwo w lokalach jest gorszej jakości?
Piwa do kegów są produkowane oddzielnie w inny sposób stawiając na ilość a nie na jakość, przez co są słabsze i gorszej jakości. Dziwny posmak piwa może być wadą fabryczną, przykładowo piwo w kegu może być praktycznie bez gazu.
Czy doświadczony barman naleje mi lepsze piwo?
Trzeba zauważyć, że duże znaczenie mają umiejętności barmana. Jego doświadczenie, znajomość obsługi nalewaka, regularność i dokładność w czyszczeniu zarówno instalacji jak również szkła. Ważne jest również w jakiej temperaturze trzymane jest piwo na terenie lokalu. Każde piwo jest inne i potrzebuje odpowiedniej temperatury. Zbyt wysoka temperatura piwa niszczy walory smakowe i zapachowe. Może również zepsuć piwo i spowodować wytrącenie się szkodliwych substancji. Z kolei zbyt niska temperatura nie pozwala cieszyć nam się w pełni smakiem.
Zdarza się, że niska temperatura piwa wynika z zatajenia smaku piwa. Czasami w małych lokalach piwo podmieniane jest na tańsze. Zimne piwa smakują podobnie, przez co można czasem łatwo oszukać klienta. Na szczęście ta praktyka jest coraz rzadsza i spotykana raczej w małych miejscowościach wiejskich.
Jak mogę mieć pewność że moje piwo jest dobrej jakości?
Kupując w butelce bądź wybierać wyłącznie sprawdzone miejsca. Po prostu. Lokale zazwyczaj posiadają w ofercie piwo butelkowe w tej samej cenie co z nalewaka, bądź minimalnie droższe.
Smacznego ;)
Źródło:
browary-polskie.pl
forumarchiwum.gry-online.pl/
pytamy.pl
goldenline.pl
/carlsbergpolska.p
Przydatny post dla imprezowiczów ale też smakoszy :D swietnie!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy artykuł :D
OdpowiedzUsuńNa całe szczęście rzadko kupuję tzw "lane" piwo :P
Ogólnie rzadko piję alkohol, a jak już to nie w pubie tylko kupuję w sklepie. Domyślam się, że w takich miejscach jak pub piwo jest gorsze...
OdpowiedzUsuńJak to dobrze, że nie przepadam za piwem :P
OdpowiedzUsuńZdecydowanie, wystarczy że trochę wolniej piję swoje piwo i po krótkiej chwili smak jest nie do przyjęcia ;)
OdpowiedzUsuńNiestety dużo w tym prawdy ;) najlepsze są te butelkowane ;)
OdpowiedzUsuńWpis idealny dla kierowników/właścicieli lokali/pubów. Pracowałam w restauracji, piwo nalewane z nalewaka- nie było rozcieńczane. Ale wyobrażam sobie, że są takie miejsca, gdzie można się z tym spotkać.
OdpowiedzUsuńOstatnio bardzo rzadko pijam piwo w lokalu ;-)
OdpowiedzUsuńMój mąż też zazwyczaj wybiera piwo w butelce bo nie ufa tym nalewanym :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy wpis. Będę mieć to na uwadze~~
OdpowiedzUsuńNigdy ale to nigdy nie kupuje lanego piwa ;) zapraszam do mnie!
OdpowiedzUsuń